Kim jest członek slow food?
Slow Food jest otwarty dla wszystkich: kucharzy, rolników, rybaków, naukowców, producentów, konsumentów i wiele innych osób.
Jako członek Slow Food będziesz:
– odkrywać kulturę jedzenia w miejscu zamieszkania: po dołączeniu do naszej sieci stajesz się również częścią lokalnego Convivium. Grupy te stwarzają okazje do kontaktów ludzi podobnie myślących i odkrywania kultury jedzenia w miejscu zamieszkania. Działania obejmują wspólne posiłki i degustacje, wizyty u lokalnych producentów i na bazarach, tworzenie ogrodów szkolnych i społecznościowych, a także wydarzeń takich jak konferencje, festiwale, pokazy filmowe i kursy z zakresu edukacji jedzeniowej…
– łączyć się z siecią globalną: nasza międzynarodowa sieć umożliwia również członkom wymianę doświadczeń i pomysłów ludzi we wszystkich zakątkach świata. Przez te połączenia będziesz otwarty na świat pełen różnych tradycji i kultur jedzeniowych, jak również na alternatywy dla obecnego systemu żywnościowego. Slow Food organizuje jedna z najważniejszych światowych imprez spożywczych, tj. Salon Smaku (Salone del Gusto) i Matka Ziemia (Terra Madre), AsiO Gusto, Ser (Cheese) i Powolna Ryba (Slow Fish)…
– wspierać Slow Food w Afryce: w 2014 roku osiągnęliśmy nasz cel stworzenia ponad tysiąca zrównoważonych ogrodów spożywczych w Afryce. Ogrody zakładane w szkołach, miastach i wsiach umożliwiają społecznościom lokalnym wybierać to, co chcą uprawiać, jeść i sprzedawać; wspierając lokalne ekonomie i tworząc kontynentalne sieci młodych ludzi, którzy chcą zmienić przyszłość rolnictwa. Sukces tego projektu nie byłby możliwa bez bezpośredniego wkładu ze składek członków Slow Food. Jednak nie zatrzymujemy się w tym punkcie: nasz nowy cel to 10000 ogrodów…
– chronić bioróżnorodność żywności: Wszystkie nasze inicjatywy międzynarodowe są wspierane przez naszych członków. Należą do nich: nasze Ogrody w projekcie afrykańskim; Arka Smaku, tj. katalogowanie produktów zagrożonych wyginięciem, takich jak tradycyjne sery, zboża i rasy zwierząt; nasze Prezydia pracujące bezpośrednio z drobnymi producentami w celu ochrony tradycyjnych technik i dawnej wiedzy; nasze Targi Ziemi, tj. budowanie silniejszych związków między konsumentami i producentami.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!